fbpx

Polven kipua voi hallita vahvistamalla pakaraa

Polven kipua voi hallita vahvistamalla pakaraa

Tutkiessamme vasemman polven kivusta kärsiviä ratsastajia Pystyvän Kehon Essin kanssa, löysimme erittäin vahvan korrelaation polven kivun voimakkuuden ja saman puolen keskimmäisen pakaralihaksen heikkouden väliltä. Tämä tarkoittaa siis sitä, että polven kivusta kärsivien ratsastajien kipu oli sitä voimakkaampaa, mitä heikompi heidän pakaransa oli. Polven kipua voi siis hallita vahvistamalla pakaraa!

Miten pakaran voima tai sen puute sitten vaikuttaa polveen? Pakaralihakset ovat lonkan alueen lihaksia, ja supistuessaan siis liikuttavat lonkkaa. Iso pakaralihas ojentaa ja keskimmäinen pakaralihas loitontaa lonkkaa, sekä lisäksi tukee lantiota sivuttaissuunnassa. Lantio ja lonkka on kaiken jalkojen varassa tapahtuvan liikkeen keskus ja ohjaa koko jalan työskentelyä. Liikkuessasi iso pakaralihas tekee polvelle tukea ojennus-koukistus -suunnassa kalvorakenteiden kautta, ja keskimmäinen pakaralihas sivuttaissuunnassa. Lonkka ja polvi ovat siis suoraan sekä anatomisesti että toiminnallisesti yhteydessä toisiinsa; jos lonkan hallinta on huono ja sitä tukevat lihakset heikkoja, on polvenkin tuki heikko (katso video).

Esimerkki polven linjausharjoitteesta. Vastuskuminauhan lisääminen vaatii pakaralta enemmän lihastyötä.

Tutkimusryhmämme ratsastajat saivat harjoittelujaksolle polven linjaukseen keskittyviä liikkeitä. Esimerkkikuvassa harjoitteena on vastuskuminauha polvien välissä tehtävä painonsiirto sivulle koukistaen hiukan polvea. Harjoiteohjeiden mukana tuli ohjeet polven linjauksen seuraamisesta: polven liikkeen tulee olla samaan suuntaan II-varpaan kanssa, varpaat sen sijaan saavat osoittaa juuri sinne, minne ne luonnollisesti kääntyvät.

Polven linajusta harjoitettaessa polvi tulee linjata II-varpaan kanssa samaan suuntaan.

Koska pakara osallistuu polven tukemiseen, polven linjausharjoittelu aktivoi pakaraa. Voiman kasvattamiseksi pelkkä linjausharjoittelu ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan lihakselle tarvitaan lisää haastetta ja vastusta. Vastukseksi käy esimerkiksi kuvassa käytetty kuminauha tai vaikka oma kehon paino, eli liikkeen muuttaminen syvemmäksi kyykyksi. Hyviä ja käytännönläheisiä tapoja vahvistaa pakaroita on ylämäki- ja porraskävely. Tavallisessa kävelyssä pakarat eivät tukiaktivaation saavuttamisen jälkeen enää vahvistu, sillä tasamaalla lonkan ojennus tapahtuu ilman aktiivista lihastyötä.

Tutkimusryhmäläistemme pakaroiden (iso ja keskimmäinen pakaralihas) lihasvoima kasvoi harjoittelujakson aikana ja koettu kipu lieveni. Polven kipua voi siis hallita vahvistamalla pakaraa!

Miten tutkimuksemme toteutettiin ja mitä muuta havaitsimme, lue blogipostaus täältä >>

P.S. Vaikka pakara olisikin heikko, ei se kuollut kuitenkaan ole 😉
Katso kollegan video aiheesta täältä >>

Lähteet:

Ahonen, Jarmo & Sandström, Marita 2011. Liikkuva ihminen – aivot, liikuntafysiologia ja sovellettu biomekaniikka.

Grönlund, Essi & Tolvanen, Henna 2020. Alaraajan liikekontrollin häiriöiden esiintyvyys ja harjoittaminen polvikivusta kärsivillä ratsastajilla.

Schuenke, Michael & Schulte, Erik & Schumacher, Udo 2015. Atlas of anatomy.

Henna

One thought on “Polven kipua voi hallita vahvistamalla pakaraa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *