fbpx

Elektroterapia hevosen kuntoutuksessa

Elektroterapia hevosen kuntoutuksessa

Elektroterapia on sähkövirralla annettavaa hoitoa, jolla voidaan lievittää akuuttia ja kroonista kipua sekä aktivoida surkastuneita lihaksia. Elektroterapia jaetaan sähkökipu- ja sähköärsytyshoitoihin.

NMES – lihasten aktivointia

Sähköärsytyshoidoista yleisin on NMES eli Neuromuscular and Muscular Electrical Stimulation. NMES jäljittelee keskushermoston lähettämää impulssia saaden lihaksen supistumaan. Sitä käytetään ensisijaisesti ääreishermojen halvaantumistiloissa aktiivisten lihassupistusten aikaansaamiseksi yksin tai yhdistettynä harjoitteluterapiaan. NMES:ia voidaan käyttää myös lihasvoiman, liikelaajuuden ja verenkierron ylläpitämiseen silloin, kun potilaan aktiivinen liikkuminen on estynyt tai rajoittunut (esim. vuodepotilailla). Hevosilla NMES on erittäin käyttökelpoinen iskun tai puristuksen seurauksena syntyvän hermovaurion ja sitä mahdollisesti seuraavan lihassurkastuman kuntoutuksessa. Täällä vähän lisää hermovaurion seurauksena syntyneestä lihaksen surkastumisesta>>

TENS – lääkkeetöntä kivunhoitoa

Sähkökipuhoidoista tunnetuin on TENS (tai TNS) eli Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, jolla tarkoitetaan hermojen sähköistä stimulointia ihon kautta. TENS kuuluu keskeisiin lääkkeettömiin kivunhoitomenetelmiin yhdessä mm. kylmä- ja lämpöhoitojen sekä liikunnan ja terapeuttisen harjoittelun kanssa.

TENS-hoidon tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Porttikontrolliteorian mukaan laitteella ärsytetään sähköisesti kosketushermopäätteitä, ja kosketusärsykkeet estävät kipuärsykkeiden liikkumisen selkäytimestä aivoihin.

Porttikontrolliteoriaa sovellettaessa käytettävät parametrit:
Impulssin pituus 100-200 μs (mikrosekuntia)
Taajuus korkea, 100-150 Hz (taajuusmodulaation käyttö ehkäisemään adaptaatiota)
Alhainen intensiteetti, halutaan saada aikaiseksi miellyttävä tuntemus. Jos porttimekanismi toimii, potilaan kipu helpottaa lähes välittömästi. Hoitoajan tulee kuitenkin olla vähintään 30min, jolloin kipu voi pysyä poissa useamman tunnin. Kotikäytössä hoitoaika voi olla jopa tunteja.

Endorfiiniteorian mukaan A-delta säikeitä sähköisesti ärsyttämällä saadaan lisättyä endorfiineja, kehon välittäjäaineita, jotka saavat aikaan mielihyvää ja vähentävät kipua.

Endorfiiniteoriaa sovellettaessa käytettävät parametrit:

Impulssin pituus n. 200 μs (mikrosekuntia)
Taajuus matala, n. 2-5 Hz (taajuusmodulaation käyttö ehkäisemään adaptaatiota)
Intensiteetti mahdollisimman korkealla, tarkoitus saada aikaan voimakas, mutta kuitenkin miellyttävä tuntemus. Näkyvät, isotkin lihasnykäykset kuuluvat asiaan.
Hoitoaika ainakin 30-40min.

Endorfiiniteoriaa soveltavat parametrit sopivat erityisesti kroonisten kipujen hoitoon. Käytännön työssä olen havainnut TENS:in endorfiinimekanismin olevan erityisen hyödyllinen erilaisista selkäkivuista kärsivien hevosten hoidossa. TENS-hoitoa voi tehdä kotona omalle hevoselleen ammattilaiselta (fysioterapeutilta) saatujen ohjeiden mukaisesti.

TENS-hoitoa hevoselle

Hevosen TENS-hoitoa varten tarvitaan itse laitteen ja elektrodien lisäksi vesiliukoista geeliä (ultraäänigeeliä, tai apteekista saatavaa vesipohjaista geeliä). Hevosen karva kastellaan huolellisesti ihoon asti elektrodien alta. Karvan ja elektrodien väliin levitetään runsaasti geeliä. Intensiteetin nosto aloitetaan varovasti portaittain ja hevosen reaktioita seurataan tarkasti.

Elektroterapiasta apua sinun hevosellesi? Ota yhteyttä >>

Lähteitä

Aunola-Eräkorpi, Ritva. Fysikaalinen terapia. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Opetusmoniste. 2018.

Karinen, Miia & Korhonen, Maarit. ELEKTROTERAPIAN OPAS – opetusmateriaali Oulun ammattikorkeakoulun fysioterapiaopettajille. Oulun ammattikorkeakoulu. Opinnäytetyö. 2015.

Kipu. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017.

Henna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *