Väistöjen biomekaniikkaa – osa 3: takaosa
Väistöjen Biomekaniikkaa -sarjan viimeisessä osassa tutustumme hevosen takaosan tekemään lihastyöhön sivuttaisliikkeiden aikana. Lue täältä väistöjen perusteista ensimmäisestä osasta ja täältä toisesta osasta, mitkä lihakset hevosen etuosassa työskentelevät sen liikkuessa sivuttain.
Hevosen takaraajan loitonnusliikettä tekevät pakaralihakset. Loitonnukseen erikoistunut lihas hevosella on syvä pakaralihas (gluteus profundus). Ehdottomasti vahvin loitontaja on kuitenkin keskimmäinen pakaralihas (gluteus medius), joka toimii pääasiassa siinä askeleen vaiheessa, kun hevonen työntää kaviota maasta irti tuottaen työntövoimaa (=propulsio). Takaraajan loitonnus syntyy käytännössä niin, että gluteus medius supistuessaan kääntää reisiluun alaosaa ulospäin, jolloin loppuosa raajasta siirtyy kauemmaksi hevosen keskilinjasta.
Liikkeen puolella olevassa takaraajassa loitonnus tapahtuu tukivaiheen aikana. Sen saa aikaiseksi reiden ulkopinnalla sijaitsevan tensor fascia lataen ja syvällä päällimmäisten pakaralihasten alla olevan gluteus profunduksen supistuminen. Samaan aikaan lonkankoukistaja-ryhmä (iliopsoas) supistuu ylläpitäen raajan aktiivisuutta. Tämän seurauksena reisiluuhun ja polveen aiheutuu ulkokierto, joka jännittää takareidessä sijaitsevan semimembranosuksen. Liikkeen laajuus riippuukin lähentäjien kyvystä pidentyä. Lähentäjien liikkuvuuden lisäksi hevosella takajalkojen loitonnusliikettä rajoittaa lonkan accessory ligamentti, jonka tarkoituksena on estää takajalkojen leviäminen sivusuunnassa. Se sallii kuitenkin jonkin verran sivuttaissuunnan liikettä.
Liikkeen ulkopuolella olevan raajan heilahdusvaiheeseen tullessa loitonnus on seurausta voimakkaan gluteus mediuksen aikaan saamasta propulsiosta. Tämä liike työntää polvea taaksepäin ja kauemmas keskilinjasta, ja siihen osallistuu myös muita pakaran ja reiden alueen lihaksia ja syvät pakaralihakset. Taaksepäin ja sivulle vievä liike pidentää lähentäjiä, lonkankoukistajia (iliopsoasta) ja pectineusta.
Lähentäjä -lihaksia on useita hevosen reiden sisäpinnalla. Kun siirrät hevosen hännän sivuun ja liu`utat kätesi hevosen takajalkojen väliin, selkeimmin käteen tuntuva lihas sisäreidessä on adductor femoris, ja se toimii lähentäjänä kaikissa askeleen vaiheissa. Istuinkyhmyn yli kulkeva, takareiden lihaksiin lukeutuva semimembranosus lähentää raajaa propulsion aikana. Syvällä isompien lihasten alla, ihmiskäden ulottumattomissa olevat pectineus ja iliopsoas työskentelevät hevosen liikuttaessa raajaa eteenpäin.
Liikkeen ulkopuolella olevassa raajassa lähennys tapahtuu raajan heilahdusvaiheessa. Lähennysliikkeen saa aikaan yhtäaikaiset lihassupistukset iliopsoaksessa, adductorissa ja pectineuksessa, mikä saa raajan kiertymään sisäänpäin. Liike aiheuttaa pitenemistä pakaralihaksissa sekä reiden ulkopinnan lihaksissa. Liikkeen puolella olevassa raajassa tukivaiheen aikana lähennys vaatii vastavaikuttajien lihastyötä. Lonkan ojennus ja raajan propulsio tapahtuu gluteus mediuksen lihastyöllä. Sisäreiden lähentäjien ja semimembranosuksen supistus kiertävät reisiluuta sisäänpäin. Reisiluun asento lantioon nähden pidentää syviä pakaralihaksia ja tensor fascia lataeta.
Lähteet:
Biomechanics and Physical Training of the Horse (Denoix, Jean-Marie 2013)
Anatomy of the Horse (Budras, Klaus-Dieter 2011)